Spis treści:
Dietetycy zalecają jedzenie sałat, aby schudnąć, prawda? Nieprawda! Wiele osób je sałatę, aby schudnąć i potem ponownie przybiera na wadze. Dlaczego? Ponieważ wiele dodatków do sałaty, które się dodaje są bogate w tłuszcze i są kaloryczne. Co gorsza, tworzona przez nie sałatka odchudzająca nie jest wystarczająco duża lub wystarczająco satysfakcjonująca, aby najeść się do syta. Więc wkrótce jemy ponownie po i nie tracimy wagi.
Zastąpienie wysokokalorycznego, ciężkiego posiłku zdrową sałatką to świetny sposób na odchudzanie. Ale musisz używać przyjaznych dla diety składników sałatek. Są to sosy do sałatek, które są pełne składników odżywczych, pełne smaku i naturalnie o niskiej zawartości tłuszczu i kalorii.
Użyj tej listy, aby wybrać swoje ulubione składniki sałaty, a następnie spróbować przy następnym posiłku.
Wybierz najlepszą zieloną sałatę
Podstawą twojej dietetycznej sałatki powinna być sałatka zielona. Sałatki z makaronu i ziemniaków mają tendencję do zwiększania kalorii i dużej zawartości tłuszczu.
Fasola może również stanowić doskonałą bazę sałatkową i jest bogata w białko. Ale większość dietetyków wybierze różne rodzaje sałaty jako bazę sałatkową, ponieważ są one niskokaloryczne.
Więc które sałatki są najlepsze? Jest tak wiele do wyboru i każdy woli inny smak. Polecam wybrać kilka świeżych wiosennych sałat do smaku, a następnie posypać sałatkę łagodniejszymi, chrupiącą warzywami, aby dodać chrupkości i objętości.
- Miękka, pełna smaku wiosenna sałatka: Rukola, szpinak, buraki, rzeżucha, musztarda,
- Chrupiąca, niskokaloryczna sałatka: sałata lodowa, kapusta, rumianek, cykoria, rzodkiew, kmin rzymski, sałata liściowa i cebula. Można również zaoszczędzić czas i wrzucić garść wstępnie wymieszanej kapusty do miski na sałatkę, aby dodać chrupiącą kapustę bez dodatkowych kalorii.
#1 Zdrowa rada sałatkowa
Nie bój się eksperymentować ze sposobem krojenia sałatek i innych składników. Nie lubisz jeść dużych liści? Zrób zamiast tego posiekaną sałatkę i pokrój każdy składnik na łatwe do jedzenia kwadraty o średnicy 1/4 cala. Niektórzy szefowie kuchni kroją nawet zioła i inne składniki na eleganckie wstążki, aby uzyskać bardziej wyrafinowany wygląd.
Wybierz kolorowe warzywa
Oprócz sałaty, warzywa powinny być najobfitszym składnikiem dietetycznej sałatki. Najlepsze warzywa dla zdrowej sałatki będą dostępne w szerokiej gamie kolorów.
Aby uzyskać różnorodność smaków i zdrowych składników odżywczych, dodaj prażone lub surowe warzywa z każdej grupy kolorystycznej.
- Czerwony: Posiekane lub pokrojone pomidory, rozdrobnione lub pokrojone rzodkiewki, pokrojona czerwona cebula, pokrojona czerwona papryka, pokrojone w kostkę buraki, czerwony ziemniak pokrojony w kostkę.
- Pomarańczowy: Rozdrobniona lub cienko pokrojona marchew, papryka pomarańczowa pokrojona w kostkę, dynia, pomidor pomarańczowy, pokrojony w kostkę słodki ziemniak.
- Żółty i biały: Pokrojona w kostkę słodka cebula, gotowane świeże ziarna kukurydzy, ćwiartka żółtego pomidora, pokrojone żółte buraki, kalafior w kostkę, pokrojone lub marynowane grzyby, drobno posiekana szalotka, kalafior, białe szparagi,
- Niebieski lub Fioletowy: Pokrojone w kostkę purpurowe ziemniaki, rozdrobniona fioletowa kapusta, papryka purpurowa, bakłażan.
- Zielony: Cienko pokrojona zielona cebula, posiekany zielony pomidor, pokrojone w serca karczocha, mrożony groszek, brokuły, ogórek siekany i pokrojony w plasterki (bez skórki), brukselskie kiełki, pokrojony w kostkę seler.
#2 Zdrowa rada sałatkowa
Wyjdź poza strefą komfortu, gdy wybierasz warzywa. Czasami połączenia, które nigdy nie będą smakować dobrze, okazują się być Twoimi ulubionymi. Nie martw się zbytnio o kalorie, kiedy dodajesz warzywa. Większość warzyw ma niską zawartość kalorii i wysoką zawartość składników odżywczych. Jeśli obawiasz się o zawartość cukru lub skrobi w niektórych warzywach (takich jak buraki lub ziemniaki), po prostu dodaj je z rozwagą.
Wybierz “Zdrowe tłuszcze dla swojej sałatki”
Twoja sałatka prawdopodobnie nie będzie wystarczająca, jeśli nie dodasz źródła zdrowego tłuszczu. Oczywiście, dodanie tłuszczu do zdrowej sałatki zwiększy liczbę kalorii. Pamiętaj, że nawet zdrowe tłuszcze są ważnym źródłem kalorii. Tak więc inteligentni dietetycy dodają je z umiarem.
Wymienione poniżej są rozsądne serwowania wielkości popularnych zdrowych tłuszczy do sałatek:
- Awokado: 1- 2 łyżki stołowe
- Oliwki: 5 -10 oliwek
- Oliwa z oliwek: 1-2 łyżki stołowe
- Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie itp.): 10-15 orzechów w zależności od wielkości
- Nasiona (nasiona słonecznika, nasiona chia, nasiona dyni): 1-2 łyżki stołowe
#3 Zdrowa rada sałatkowa
Zmierz zawartość tłuszczu przed dodaniem go do miski! Łatwo jest bezmyślnie dodawać kalorie do miski z sałatkami, gdy dodajesz jedzenie prosto z butelki lub pudełka. Użyj cyfrowej miarki i do pomiaru kilka łyżeczek do mierzenia aby uzyskać najlepsze odczyty.
Dodaj białko do swojej sałatki
Jeśli głównym daniem posiłku jest sałatka, powinieneś dodać źródło białka, aby uzyskać ważne korzyści związane z budową masy mięśniowej. Przekonasz się również, że sałatki z białkami utrzymują Twoje zadowolenie przez dłuższy okres czasu po zjedzeniu.
Wielu mądrych smakoszy sieka mięso w kostki i dodaje je do swoich sałatek. Ale należy pamiętać, że nie wszystkie wędliny są dobre, jeśli próbujesz schudnąć. Trzymaj się indyka, chudego mięsa wołowego lub kurczaka podczas wizyty w sklepie. Można również wybrać z następujących źródeł białka:
- Mięso: Chudy stek, grillowany kurczak lub indyk, rozdrobniona pieczeń wieprzowa, przyprawiony chudy mielony indyk, wędlina w plasterkach
- Owoce morza: Łosoś, tuńczyk (świeży lub w puszce), krewetki, sardynki, sardynki,
- Ziarna: Pigwa, ryż naturalny, ryż brązowy, kasza
#4 Zdrowa rada sałatkowa
Jednorazowa porcja białka wynosi zazwyczaj około 90-120 gram. Jeśli dodasz dużą 180-240 gram piersi z kurczaka, będziesz musiała rozliczyć się z dodatkowych (choć zdrowych) kalorii, które dodajesz. Dodanie więcej białka oznacza dodanie więcej sosu sałatkowego, który zwiększy również kalorie i zawartość tłuszczu w sałatce.
Zioła na sałatkę
Jednym z najlepszych sposobów dodania smaku do sałatki jest dodanie posiekanych ziół. Oczywiście, można wrzucić suszone zioła na sałatkę, ale posiekane świeże zioła są smakowitym i zdrowym dodatkiem do każdego posiłku dietetycznego.
Wypróbuj jakiekolwiek z tych ziół, które znajdziesz w dziale produktów spożywczych.
- Tarragon
- Szczypiorek
- Bazylia
- Kolendra
- Pietruszka
- Koper
- Tymianek
- Trybula
#5 Zdrowa rada sałatkowa
Większość sosów sałatkowych robionych jest z ziół i pewnego rodzaju oleju. Możesz zauważyć, że dodanie świeżych ziół do sałatki eliminuje potrzebę sosu do sałatki, zmniejszając ilość kalorii i tłuszczu w sałatce.
Podanie sałatki
Jeśli dodałeś do swojej miski pyszne i zdrowe składniki, ostatnim krokiem jest dodanie sosu. Niestety, większość sosów jest pełna tłuszczu i kalorii. Niektóre produkty zakupione w sklepie (często te, które twierdzą, że są dietetyczne) są również pełne cukru.
Może się okazać, że nawet nie potrzebujesz sosu do sałatki, gdy dodasz do miski aromatycznych i pikantnych składników. W rzeczywistości, zazwyczaj posypuję odrobiną soli i pieprzu i odmierzam tylko łyżkę stołową oliwy z oliwek, a następnie podaję sałatkę bez żadnej innej polewy. Niektórzy dietetycy dodają trochę z owoców cytrusowych.
Jeśli uwielbiasz sos do sałatek, zastanów się, czy nie zrobić własnego. Możesz znaleźć wiele przepisów na zdrowe sosy sałatkowe online.
Niezależnie od tego, jaki sos do sałatki wybierzesz, upewnij się, że dokładnie go zmierzyć. Nawet jeśli masz miskę z sałatką pełną zdrowych składników, dodanie zbyt dużej ilości sosu może zmienić Twój posiłek w koszmar o wysokiej zawartości tłuszczu.